Nem hivatalos oldal

A testi sértés komoly büntetéssel jár

Testi sértés

Ezt a büntetőjogban egy személy elleni bűncselekménynek nevezik. Ennek is van enyhébb és komolyabb változata is. A könnyű testi sértés az, amikor nyolc napon belül gyógyul a sérülés. A súlyosabbik variáció esetében a betegség vagy a sérülés nyolc napon túl gyógyul.

Fontos tudni, hogyha a tevékenység aljas indokból vagy célból, esetleg olyan személy ellen történik, aki képtelen védekezni, akkor akár három évre is terjedhet a büntetés, a súlyos testi sértés esetén pedig még öt év szabadságvesztés is szóba jöhet. Ha esetleg gondatlanságból követi el a vétket, egy évre terjedő fegyházbüntetésre számíthat vagy közmunkára, esetleg pénzbüntetésre.

Az ilyen fajta bántalmazás módja bármilyen lehet, kivéve a lelki folyamatokra történő ráhatás. Akkor jöhet szóba közvetlen testi sértés, ha az elkövető támadó jelleggel érinti meg a sértett bármely testrészét. Közvetlen bántalmazás akkor történik, ha például egy kutyát vagy valamilyen állatot uszít rá a sértettre. Fontos, hogy tisztában legyen a szabályokkal.

Print Friendly, PDF & Email