Nem hivatalos oldal

A finn szauna bármikor használható

Északon élni embert próbáló feladat, kőkemény szervezetre és immunrendszerre van ahhoz szükség, hogy a hosszú és hideg napokat zökkenőmentesen, egészségesen át lehessen vészelni.

Nem véletlen, hogy a skandináv emberektől ered a gőzben való izzadás hagyománya és a finn szauna elterjedése. Története kezdetén, a kívülállóknak ez egy nem túl kívánatos tevékenység volt, mivel állítólag egy alapos nyírfavesszőzés is járt hozzá.

Valószínűleg ennek az eljárásnak volt köszönhető, hogy sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Európa teljes egészét meghódítsa a finn szauna rituáléja. Bár a téli hidegben a legkellemesebb az izzasztó gőzben üldögélni, azonban a finnek a melegebb nyári napokon is szívesen használják, hiszen náluk ez a kikapcsolódásnak az egyik formája is.

 

Olyannyira az életük meghatározó része, hogy a munkahelyektől a magánlakásokig mindenhol megtalálhatóak és gyakran a bulizás elengedhetetlen kelléke is. Ezzel ellentétben, Európa többi országában elsősorban az egészség megőrzésére szolgál a finn szauna.

Print Friendly, PDF & Email