Aki a gasztronómiában jól tájékozott, az tudja, hogy világszerte sorban nyílnak meg az új luxuséttermek, amelyek egyre inkább kielégítik a drága és ízletes ételek után sóvárgó vendégek igényeit. Sokan felteszik azonban a kérdést, hogy egy luxusétterem miért kapja meg ezt a megtiszteltető címet, s vajon mi kell ahhoz, hogy egy hagyományos étteremből luxusétterem váljék. Nem meglepő, hogy alapvetően luxus körülményekre van szükség, ami szinte mindenre kiterjed, a berendezéstől elkezdve, egészen a kiszolgáló személyzetig. A berendezésnek nagy szerep jut, ugyanis az minden esetben a legdrágább anyagokból kell álljon. Természetesen ez igaz az evőeszközökre, a személyzet öltözékére és végül, de nem utolsó sorban, a séfre is, aki egy luxusétterem legismertebb figurája. Az ilyen éttermek kizárólag olyan szakácsokat és főszakácsot alkalmaznak, aki már számtalan esetben bizonyította a rátermettségét, s ezzel hírnevet is szerzett magának. Így az étterembe érkező vendég jól tudja, hogy közvetlenül, vagy közvetetten, de a híres mesterszakács főz majd neki. Persze az árak a luxuséttermekben meglehetősen magasak, s itt a magas árakat elsősorban nem a ritka és minőségi alapanyagokért, hanem a luxus körülményekért kell megfizetni. Egy hagyományos étteremben ugyanis hagyományos berendezés van, hagyományos szakáccsal és kiszolgáló személyzettel, míg egy luxusétteremben kizárólag olyan szolgáltatást kapunk, ami a legfelsőbb minőséget képviseli. Nem kérdéses tehát, hogy a luxus éttermekre van igény, s ez jól látszik a luxuséttermek statisztikáiból is, amelyek évről-évre javulnak!