Sokunknak természetes, hogy bármilyen kenyeret vagy süteményt gond nélkül elfogyaszthatunk. Sajnos ezzel nincs mindenki így, mivel a gabonafélékből készült termékek fogyasztása miatt, különféle kellemetlenségeket tapasztalhatnak. Ha kíváncsi arra, hogy a glutén fogyasztása milyen hatással lehet a szervezetre, akkor a Schär oldalán megtudhatja. A glutén egy természetes fehérje, ami az olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, tritikálé, árpa, zab, rozs, stb.
Mivel a felsoroltakban szerepel, ezért kétségtelen, hogy mindenféle péktermékben, mint a kenyérben, kiflikben és a különféle süteményekben egyaránt megjelenik. Ugyanígy egyik-másik müzliben, és a tésztafélékben, spagettikben is, vagyis mindenben, ami búza vagy a felsorolt gabonák lisztjéből készül. Tápértéke nem túl nagy, mégis fontos szerepe van, mégpedig abban, hogy a lisztből készült tésztafélék összeálljanak és megőrizzék a rugalmasságukat. Sajnos vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem tolerálja a glutént, aminek következtében nem tudnak fogyasztani semmi olyat, amiben ez a növényi eredetű fehérje megjelenik. Illetve fogyaszthatnak, de akkor meg kell küzdeniük az olyan kellemetlen tünetekkel, mint a hasi-, ízületi- és izomfájdalom, a hasmenés, csakhogy a leggyakoribbakat megemlítsük. Általánosságban háromféle betegséget különítenek el a szakemberek: búzaallergia, a lisztérzékenység és glutén-/búzaérzékenység.
Előfordul, hogy az emberek ezeket összekeverik vagy szinonimaként használják, pedig mindnek megvan a maga tünete. Amennyiben a fenti tünetek valamelyike jelentkezik Önnél, mindenképpen keressen fel egy szakembert, aki megállapítja, hogy pontosan milyen típusú glutén intoleranciával áll szemben! Nem szükséges azonnal abbahagyni a kenyér, pizza és péksütemények fogyasztását, mert előfordulhat, hogy nem is ezzel van a probléma. Azonban, ha a szakember megállapítja, hogy szervezete nem tolerálja a glutént, akkor egy bizonyos étrend kialakításával a tünetek mérséklődnek majd. A fent megjelenő oldalon talál majd egy listát a gluténmentes ételekkel, ami megkönnyítheti az étrend kialakítását.