A parkolóktól a játszóterekig, a mindenhol termő gyomnövényt gyakran megvetik, mint mindenütt jelenlévő kerti kártevőt. Azonban nemcsak ehető és könnyen hozzáférhető, hanem évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban is.
Az útifű maghéj olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást, javítják az emésztést és elősegíthetik a sebgyógyulást. Az útifű maghéjban található számos vegyületről kimutatták, hogy enyhít bizonyos emésztési problémákat. A maghéj olyan rosttípust tartalmaz, amit gyakran természetes hashajtóként használnak, mivel az emésztőrendszeren keresztül haladva felszívja a vizet. Egyes vizsgálatok szerint, az útifű maghéj lassíthatja az emésztőrendszer mozgását, ami elősegítheti a bélműködés rendszerességét és segíthet a hasmenés kezelésében.
Emellett, egyes kísérletek arra utalnak, hogy az útifű maghéj gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek az olyan emésztési problémákon, mint a gyulladásos bélbetegség, ami gyomorfájdalom, puffadás és hasmenéses tüneteit okozhatja.