Az akác virágzása májusban és június elején történik. Az akácfa virágának nagyon jellegzetes, kellemesen édeskés az illata. A virágot gyógyászati célokra is felhasználhatjuk, hiszen készülhet belőle kiváló ízű tea vagy akár szirup. Az akácméz értékékes táplálék, valamint nagyszerű segítség lehet több betegség kezelésében. Többek között segít megszüntetni a torokfájást és enyhíti a megfázás egyéb tüneteit is, mint például a köhögést. Továbbá, az akácméz nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott időseknek, beteg embereknek, fizikai munkát végző személyeknek, valamint a sportolók számára.
Nagymértékben hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez, a természetes védekezőképesség kialakulásához. Napi rendszerességgel fogyasztva fejti ki igazán az immunrendszer erősítő hatását. Az akácméz lassan kristályosodó mézfajta. Amennyiben megfelelő helyen tároljuk, nagyon hosszú ideig folyékony halmazállapotú marad. Használhatjuk édesítőként teába vagy kávéba, de a süteményeknek is nagyszerű ízt kölcsönöz és csemegének is fogyaszthatjuk.