A nagy borivók tudják, hogy melyek azok a fajták, amelyeket könnyen meg lehet találni és nem okoznak csalódást. Az egyik ilyen az olaszrizling, ami igazán felkelti a borok kedvelőinek a figyelmét. Ez a hengeres alakú és nagyon tömött fürtű gyümölcs gyakran visel mellékfürtöket magán. Az átlagtömege nagy általánosságban bogyónként olyan másfél gramm, így egy fürtnek a súlya körülbelül kilencven és száznegyven gramm között változik.
Igazán oda kell tegyék magukat a termelők, az olaszrizling esetében, ha azt akarják, hogy nagyobb mennyiséget gyűjtsenek össze belőle. A vörösborokkal ellentétben, itt nem sok szerepet kapnak a héjak, amikor ledarálásra kerül a termés, azonban mégsem árt kicsit hagyni, hogy összeérjen a musttal, hiszen a kedvező savak így jobban kihozzák az ízüket.
Az olaszrizling hamvas, de puha húsú és lében gazdag, ami kimondottan jó lehetőséget biztosít a belőle való borkészítésre. Érdemes minél nagyobb számban telepíteni, ha úgy érezzük, hogy ebből szeretnénk igazán minőségi és nagy mennyiségű italt előállítani.