A tavasz beköszöntésével egyre több lehetőség adódik, hogy kimenjünk a tóra fogni pár halat, akár a vacsorára. A tavasz kimondottan a pontyhorgászat időszaka, amikor a hideg víz kezd kicsit melegedni és az élőlények is igyekeznek pótolni a tél során elvesztegetett tartalékaikat.
Ilyenkor nagy esélyünk van rá, hogy akár méretesebb példányokat is fogjunk, de a nőstényeket mindenképp érdemes visszaengedni, hogy tudják lerakni az alapját a jövő generációnak. Mivel a ponty a feneket turkálva szokta felkutatni a táplálékát, érdemes lehet fenekező horgászattal próbálkozni. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy más típusú csalikra nem kapnak rá, de nagyobb az esély ezzel a módszerrel.
Az ízlésük eléggé széles körben mozog ezért többféle csalival is könnyen célt érhetünk. A pontyhorgászat egyik alapja a bojli, amit sokféle változatban készítenek. A hagyományosnak mondható kukorica és giliszta ma már nem annyira elterjedt, de azért még nem okoznak csalódást ezen módszerek sem. Érdemes lehet azért megnézni, hogy mik az új trendek, mert sokszor a halak is követik azokat.