Az éttermekre az átlagember mindig egyfajta nosztalgiával gondol. Vannak sokan, akik rendszeresen étkeznek éttermekben, de a többség kétségtelenül csak ritka alkalmakkor eszik ilyen vendéglátó egységekben. Ennek természetesen egyetlen oka van. Elsősorban az, hogy a hiedelmek szerint az éttermek kínálatában kapható fogások túlzottan drágák, amit persze alá is támaszthatunk. Persze mindezt az otthon elkészíthető ételek ár-érték viszonylatában kell vizsgáljuk. Nem kérdéses, hogy egy spagettit, vagy egyéb egyszerűen elkészíthető ételt jóval olcsóbban hozhatunk létre otthoni körülmények között, s ezzel nagyon sokat spórolhatunk, s egy éttermi adag árából akár egy többtagú család is könnyedén jól lakhat. Az elsődleges ok az éttermekkel szemben tehát ez, vagyis a költségcsökkentés. Ugyanakkor bizonyos esetekben kifejezetten jól jöhet az éttermi táplálkozás. Hazánkban ugyan nem annyira népszerű, de az Egyesült Államokban szinte hétköznapi dolog, hogy az emberek nagy része éttermekben végzi el a napi táplálkozási rutinját. Ez leginkább a nagyvárosokban igaz, ahol a betontenger közepén dolgozóknak nem jut idejük a főzésre, vagy egyszerűen nem szeretnék ezzel tölteni a szabadidejüket. Megfelelő fizetés mellett persze az éttermi reggeli, ebéd és vacsora kiváló lehetőség. A tendenciák egyértelműen azt mutatják, hogy a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak étteremben, méghozzá napi rendszerességgel, s ez a tendencia a jövőben nagy valószínűséggel még inkább jellemző lesz. Ezt szorgalmazva az éttermek kínálata is egyre költséghatékonyabb, így lassan eljöhet az idő, amikor a hétköznapi ember sem szán majd időt a főzésre, inkább étteremben étkezik!