A sokoldalú gyógy- és fűszernövényt már évszázadok óta ismerik és használják az emberek tisztítókúrák és ételek részeként. A kurkumagyökér az áruházak polcain és a csemegeboltokban egyaránt fellelhető. A származási helyén, vagyis Indiában az élet fűszerének is nevezik. A népi gyógyászat egyik fontos kincseként tekintenek rá.
Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen segíti az emésztést, a méregtelenítést, stabilizálja a vércukorszintet, sőt, gyulladás- és víruscsökkentő hatása is van. Feketeborssal és gyömbérrel keverve mutatkoznak meg legjobban a pozitívumai. A kurkumagyökér nagyszerűen illik téli forró italokba és növényi tejekbe. Por, vagyis őrölt változatban a legegyszerűbb beszerezni és alkalmazni.
Amennyiben ételekhez használja, akkor célszerű egy kis olajban megpirítani azért, hogy intenzívebb legyen. Amikor frissen fogyasztja, akkor óvatosan bánjon vele, mivel rendkívül csípős. A kurkumagyökér többek között a curry és a worcester-szósz alapanyaga. Kúraszerűen alkalmazva, hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez.